La Fundació ”la Caixa” facilita 118 ocupacions a la Comunitat Valenciana per a serveis essencials davant la COVID-19 a través del programa Incorpora

El programa d’inserció sociolaboral de la Fundació ”la Caixa” ha donat una resposta immediata en el primer mes de la pandèmia del coronavirus, facilitant la contractació de persones en situació d’exclusió en ocupacions de primera necessitat en el context de l’estat d’alarma.

En el conjunt d’Espanya, ja s’han facilitat 1.627 contractacions per a ocupacions de primera necessitat des que es va decretar l’estat d’alarma, gràcies a una xarxa de 406 entitats socials, i 948 empreses socialment responsables.

La demanda de personal prové del sector sociosanitari, del de serveis de neteja, de l’agrari, del de la recollida de fruita i verdura, i del comerç de productes essencials, especialment alimentaris.

«Des de Incorpora, estem donant resposta a la demanda urgent de personal en serveis essencials i facilitant perfils que s’ajusten a les necessitats del moment. Així, persones que provenen de situacions d’elevada vulnerabilitat estan fent un pas avant i convertint-se en imprescindibles», ha explicat el director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Antonio Vila.

València, 4 de Maig de 2020. Incorpora, el programa d’inserció sociolaboral de la Fundació ”la Caixa”, ha donat una resposta immediata a la crisi derivada del coronavirus. Des que va arribar la pandèmia a Espanya i fins hui, ja ha facilitat 118 contractacions per a ocupacions de primeranecesidad a la Comunitat Valenciana, a través de 61 empreses socialment responsables.

En el conjunt d’Espanya, ja s’ha facilitat 1.627 contractacions per a ocupacions de primera necessitat en el context de l’estat d’alarma. Això ha sigut possible gràcies a una xarxa de 406 entitats socials, que han aconseguit aquestes insercions laborals a través de 948 empreses.

La paralització de sectors com l’hostaleria i la restauració, així com el consegüent augment de les xifres de l’atur, es contraposen a l’augment de la demanda de personal en serveis essencials dels següents sectors:

– Activitats sanitàries i serveis socials, amb prevalença de les activitats d’assistència en centres residencials
– Serveis auxiliars, entre els quals destaquen la neteja i els serveis integrals a edificis
– Sector agrari, per a les campanyes de recollida de fruita i verdura
– Comerç al detall i al per major.

Així, persones en situacions d’alt risc d’exclusió s’han convertit en treballadors essencials en el desenvolupament de tasques en primera línia de la resposta a la pandèmia: en hospitals i residències de persones majors, personal de neteja o auxiliars d’infermeria i geriatria, i tècnics auxiliars de farmàcia i d’emergències sanitàries; en botigues de productes de primera necessitat, venedors, mossos de magatzem i reposadors, així com peons agrícoles.

La crisi derivada del coronavirus també ha obligat a adaptar-se al teletreball als 1.072 tècnics d’inserció sociolaboral de Incorpora, figures essencials per la seua atenció personalitzada als usuaris. Aquest procés, ara a distància, inclou la prospecció d’empreses, el seguiment del procés de formació, l’acompanyament laboral, la solució dels possibles conflictes que puguen sorgir en el marc de la relació laboral, i el foment de l’adhesió de noves empreses al programa.

Incorpora ofereix a les empreses un servei gratuït d’assessorament i acompanyament en accions de responsabilitat social per a facilitar la integració laboral de persones amb discapacitat o en situació de vulnerabilitat, com a joves en risc d’exclusió, víctimes de violència de gènere, parats de llarga duració i exreclusos, entre altres.

En paraules del director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Antonio Vila: «Des de Incorpora, estem donant resposta a la demanda urgent de personal en serveis essencials i facilitant perfils que s’ajusten a les necessitats del moment. Així, persones que provenen de situacions d’elevada vulnerabilitat estan fent un pas avant i convertint-se en imprescindibles».

Incorpora, el programa d’integració laboral de ”la Caixa”, va facilitar 36.803 llocs de treball a persones vulnerables al llarg de 2019, enfront dels 32.609 de 2018 (un 13% més). Això ha sigut possible gràcies a la implicació de 13.613 empreses en aquest projecte de responsabilitat social, que ja ha complit catorze anys des de la seua posada en marxa.

L’objectiu de Incorpora és que les persones siguen agents del seu propi canvi per a eixir de situacions difícils, centrant-se en l’ocupació com a forma d’inserció social. Per a això, basteix ponts entre les empreses i les entitats socials que es dediquen a la integració laboral, amb la finalitat de crear un clima d’enteniment i col·laboració entre totes dues parts que redunde en oportunitats per als qui més ho necessiten.

A més, a través de la seua línia d’autoocupació, Incorpora fa costat a persones en situació de vulnerabilitat per a crear la seua pròpia microempresa, i en la situació actual, intensificant la resposta a les consultes dels emprenedors. En 2019 es van crear 1.356 noves microempreses.