Skip to content

Incorpora de ”la Caixa” aposta per promoure i previndre la salut mental en l’entorn laboral

Picture of COCEMFE Valencia

COCEMFE Valencia

Incorpora, el programa d’integració sociolaboral de ”la Caixa”, ha organitzat en Caixaforum Barcelona la jornada Ment Oberta a la Inclusió Laboral, en la qual ha animat al món empresarial a convertir-se en un agent actiu de salut promovent pràctiques que ajuden a previndre i promoure la salut mental i el benestar dels seus treballadors.

L’expert internacional en gestió de la pressió i l’estrés en el lloc de treball, el gal·lés John Griffiths, ha explicat durant la ponència inaugural que «el treball és un bon lloc des d’on protegir la salut mental, ja que, en l’actualitat, dos terços dels adults passem treballant, almenys, la meitat del nostre temps actiu». Així mateix, ha encoratjat a les empreses que encara no s’han iniciat en aquest àmbit a posar-se a això: «En definitiva, amb freqüència es tracta de promoure la participació activa dels treballadors, de fomentar el seu desenvolupament personal i de millorar l’organització del treball i l’entorn relacional».

El gal·lés ha volgut alertar a les empreses dels riscos de no vetlar per la salut laboral de les seues plantilles. Per exemple, ha apuntat que alguns estudis xifren els costos empresarials dels problemes de depressió relacionats amb el lloc de treball en el conjunt de la Unió Europea en 620 bilions de euros a l’any, una pèrdua que té en compte, entre altres coses, la disminució de la productivitat i el rendiment dels equips de treball, així com l’increment tant dels costos organitzacionals com dels de personal. En canvi, ha assenyalat que «el retorn anual de la inversió en programes de salut mental en les empreses és de 9 a 1».

La jornada ha continuat amb els testimonis d’organitzacions de diferents dimensions i sectors d’activitat que hui dia compten amb una cultura empresarial saludable, la qual té efectes positius en els treballadors —i, per extensió, en la societat— i en l’empresa.

En aquesta línia, destaca el cas de l’Hospital de Manises, que ha desenvolupat un programa de mindfulness adaptat específicament al personal sanitari, amb l’objectiu que aprenga estratègies per a afrontar l’estrés. En paraules del director de Recursos Humans de l’hospital, Alfonso Garrido-Lestache, «l’aposta per promoure una empresa saludable té un doble objectiu perquè, en el nostre cas, millorar el benestar del treballador reverteix de manera positiva sobre els pacients als quals atenem».

Un altre exemple ha sigut SEAT, una companyia pionera en la medicina del treball, que en 2017 va posar en marxa el Centre d’Atenció i Rehabilitació Sanitària (CARS), que ofereix a tots els treballadors de la companyia serveis avançats de medicina.

Laboratoris Quinton també ha donat a conéixer el seu bateria d’accions «saludables» a través de la responsable del Departament de Persones amb Valors de la companyia, Cecilia Coll: «Defensem la qualitat de vida dels nostres treballadors en el dia a dia; per això dos de les quatre línies d’actuació que tenim en marxa són “Felicitat”, que inclou vacances a la carta o el mesurament diari de la felicitat de l’equip de treball, i sobretot, “Conciliació”», ha dit. Quinton no solament ofereix als seus treballadors un horari flexible i el treball per objectius per a evitar el presentisme, sinó que els proporciona la possibilitat de fer teletreball tant temps com siga necessari. «Jo mateixa vaig passar dos mesos treballant des de casa a l’inici de l’any per a acompanyar a un familiar pròxim en la seua última etapa».

Polítiques preventives i promotores del benestar com les de SEAT, l’Hospital de Manises o els Laboratoris Quinton no solament són positives per als treballadors de les seues respectives plantilles, sinó que també les fan més inclusives. Generen climes favorables a la incorporació de persones en situació o en risc de vulnerabilitat, com per exemple les persones amb problemes de salut mental.

En aquest sentit, Marc Simón, subdirector general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, ha recordat: «Hem de trencar estigmes i barreres en les empreses, no solament per a aconseguir que es contracte a més persones amb problemes de salut mental, sinó també com a prevenció i per a generar ambients beneficiosos per al benestar dels treballadors, on no calga rebre de manera diferent a persones en risc d’exclusió perquè l’empresa en si ja té polítiques saludables per a tots».

Una d’aquestes organitzacions inclusives és Joan i Josep de Cruz SL, una empresa familiar de lampisteria de Reus que va contractar, fa més d’un any, a Jessé Hidalgo, beneficiari de la línia de salut mental del programa Incorpora de ”la Caixa”, a través de l’entitat Fundació Pere Mata. El jove, de 26 anys, va trobar treball gràcies al programa després de seguir un pla formatiu complet. «El meu objectiu en l’empresa és ser cada vegada més autònom i assumir més responsabilitat per a retornar-los l’oportunitat que em van donar. A més, en la meua vida personal vull independitzar-me», diu.

La contractació de Jessé és una de les més de 14.500 que ha facilitat el programa Incorpora de “la Caixa” a persones amb problemes de salut mental des de la creació d’Incorpora en 2006. En 2011, el programa va crear una línia de salut mental per a lluitar contra l’estigma, el temor i el desconeixement que dificulten la integració de les persones d’aquest col·lectiu. El programa treballa amb més de 40 entitats especialitzades en l’atenció a aquest grup de població, que ofereixen assessorament i suport a les més de 400 entitats que formen part d’Incorpora en tota Espanya.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp
Más Noticias

Entradas Relacionadas