L’Associació de Pòlio i Síndrome Post-Pòlio de la Comunitat Valenciana Rep el “Premi pel Canvi Social” del Festival Human Fest

València, 28 de gener de 2021

El Festival Internacional de Cinema I Drets Humans de València, Humans Fest, celebra la seua XII edició. La Filmoteca del Institut Valencià de Cultura serà la seu principal del Festival, organitzat per Fundació per la Justícia, del 8 al 22 de febrer, per primera vegada, tindrà una duració de quinze dies, augmentant així el nombre d’activitats i projeccions, tant en línia com presencials.


En una edició marcada pel lema ‘Infància i joventut’, el festival vol potenciar la participació d’aquests, amb dues novetats: una selecció de Webseries de diferents països, i la secció Gamers, dedicada a videojocs de temàtica social i de drets humans.
Igualment, la infància i la joventut tindran un paper rellevant, i es tractaran també, temes com els bebés robats durant el franquisme, la diversitat en la infància de hui,o la situació de la pobresa infantil a Espanya.

A més, per a incentivar la participació dels joves, l’organització entregarà una menció honorífica al millor curt valencià realitzat per estudiants, fomentant així les produccions locals realitzades per joves.

Personalitats com Manuela Carmena, Baltasar Garzón, Joaquim Bosh o Hervé Falciani, a més de cineastes de tot el món, participaran en el festival amb més de deu debats en línia, on es tractaran temes com la llibertat d’expressió, les dones cineastes o la creació artística en temps de reclusió.

En aquesta edició, la Secció Oficial de Llargmetratges, inclou estrenes de les millors pel·lícules de contingut social dels últims anys, guardonades en els festivals més prestigiosos del món, com “L’ocell pintat” de Vàclav Marhoul, “Tres estius” de Sandra Kogut o els debuts en el llarg de Gael García Bernal amb “Chicuarotes” i Ai Weiwei amb “Vius”.

Les seccions de curtmetratges i Humans VLC també podran veure’s en línia, així com les projeccions especials i la secció 1 Minut 1 Dret, dedicada als centres d’ensenyament, i que tindrà un premi del públic. En aquest sentit, a més, cineastes residents a València com Octavio Guerra i Alberto Pla, han triat el Humans Fest per a l’estrena mundial de les seues últimes obres.

En l’apartat de premis i homenatges, es reconeixerà la trajectòria i el compromís social de Josefina Molina, amb el Premi Pau I Justícia., per convertir-se en la primera dona cineasta a Espanya que va dirigir una obra fílmica, en 1969.

I a l’Associació de Pòlio i Síndrome Post-Pòlio de la Comunitat Valenciana, amb el Premi pel Canvi Social, que porta lluitant des de fa molts anys, pel reconeixement de les víctimes, en un clar exemple de memòria històrica.

José Luís Moreno, Director Adjunt d’audiovisuals i Cinematografia del Institut Valencià de cultura, ha destacat: “agraeix l’esforç de Humans Fest per realitzar el festival de manera també presencial, i continuar donant suport a la cultura amb la seua realització”.

El director del festival, Samuel Sebastián, per la seua part ha reconegut l’esforç de totes les entitats patrocinadores del festival en uns moments tan difícils per a la cultura i a més ha destacat que s’ha preparat “una edició amb una gran qualitat en les projeccions per a fomentar que l’audiència continue assistint a les activitats culturals i a més s’ha fomentat una gran quantitat de debats perquè en els temps en els quals vivim és imprescindible fomentar el diàleg, la tolerància, el respecte i a més tenim el deure de conéixer una gran quantitat de realitats pròximes que ara es troben invisibilitzades”.

En aquesta edició, The Music Republic, promotora líder a nivell nacional en l’organització de concerts i festivals, s’ha encarregat de la imatge del festival, amb un llenguatge visual construït amb formes geomètriques, que representa la infància i la joventut, amb una paleta cromàtica vibrant de 5 colors, fent referència als cinc continents, i en les quals els xiquets i les xiquetes desapareixen del cartell, amb l’ús de textures i moviment que invisibilitzen les seues drets “infàncies oblidades”.
Finalment, els drets humans són una reivindicació de tot l’any, i per això Humans Fest ha apostat per continuar celebrant el Festival, complint amb totes les mesures de seguretat sanitàries, com a mostra de resiliència i denunciant la vulnerabilitat dels drets de les persones, també en temps de pandèmia.

El Festival compta amb el suport de 116 persones voluntàries i més de170 entitats socials col·laboradores.

Nota de Premsa. Festival Human Fest