COCEMFE València participa en la Campanya “Jo viatge en bus”

València, 17-11-2021.

L’EMT ha llançat la iniciativa, juntament amb les entitats del seu Consell Consultiu, entre les quals està COCEMFE València, per a promoure la mobilitat sostenible, saludable, accessible i inclusiva després del descens de passatgers que ha patit el transport públic a conseqüència de la pandèmia.

La campanya “Jo viatge en bus” recorre els carrers de València per a posar en valor els beneficis que comporta el transport públic “per a la ciutat, les persones i el planeta”. Ho ha explicat el regidor de Mobilitat Sostenible i president de l’EMT, Giuseppe Grezzi, en la presentació de la iniciativa ahir a l’Ajuntament.

Amb una “estètica imaginativa i evocadora”, la campanya convida a la gent a moure’s per la ciutat amb autobús “després de mesos, quasi dos anys, de l’explosió de la pandèmia, en els quals el transport públic, fonamental a les ciutats, es va ressentir quant al nombre de viatgers”. El regidor Giuseppe Grezzi ha subratllat el “valor diferencial de qualitat” d’aquest “servei essencial”: és sostenible, saludable, accessible, divers i inclusiu. “Jo viatge en bus”, ha explicat l’edil, representa “a l’autobús com una gran família on cabem tots i totes: xiquets i xiquetes, mascotes, joves, majors, persones amb mobilitat reduïda, amb cadira de rodes, etc. Totes les persones, per diferents que siguen, poden trobar un espai acollidor”.


La imatge de la campanya està visible en 85 marquesines, 26 autobusos vinilados, el canal de televisió de l’EMT i xarxes socials. Inclou cartells i un vídeo que “resumeix l’esperit” de la iniciativa. És la primera acció promocional que l’EMT ha posat en marxa de manera conjunta amb les entitats que formen part del seu consell consultiu: la Unió de Persones Consumidores de la Comunitat Valenciana, la Federació d’Associacions de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de la Província de València (COCEMFE), l’Associació Valenciana pel Transport Públic i la Federació d’Associacions Veïnals de València. Grezzi ha remarcat la “importància” d’aquest òrgan, que ha entrat en funcionament enguany i que “ja està donant els seus fruits”. Com a mostra, ha ressaltat la participació del consell en el codiseño de les noves marquesines per a millorar aspectes com l’accessibilitat universal o la informació a la ciutadania.

Durant la compareixença, Giuseppe Grezzi ha estat acompanyat de la directora gerent de l’EMT, Marta Serrano, i el secretari general de la Unió de Persones Consumidores de la Comunitat Valenciana, Vicente Inglada. Serrano ha exposat que la demanda de l’EMT se situa en un 75% en comparació a la de 2019. Aquesta xifra és una “tendència generalitzada”, similar a la de la resta de ciutats espanyoles i europees, i “està creixent de manera progressiva, però lenta”, per impuls de la vacunació. En aqueix sentit, s’ha recuperat passatge el mes de novembre, amb 260.000 usuaris al dia.


Per part seua, Vicente Inglada ha incidit en què el consell consultiu “és un organisme molt necessari per a millorar la qualitat de l’EMT” i que la campanya és “una de les accions que vam proposar les diferents entitats perquè la ciutadania torne a tindre aqueixa confiança” en el transport públic. Per a Inglada, “Jo viatge en bus” és “un exemple de la governança col·laborativa que reivindiquem des del teixit associatiu”.


A la presentació ha assistit Silvia Sánchez, membre de la Comissió d’Accessibilitat, en representació de COCEMFE València, i també Martín Montón, representant de l’Associació Valenciana pel Transport Públic, i Daniel Herrero per part de la Federació d’Associacions Veïnals de València.